©2019 Centar za unapređenje kvalitete života.

Kako odabrati psihoterapeuta

Odluku o odlasku na psihoterapiju nije lako donijeti. Ponekad od prve pomisli da bi bilo korisno potražiti stručnu pomoć i odluke prođu godine, a često između odluke i stvarnog prvog javljanja terapeutu prođe još neko vrijeme. Naposljetku, problem je i kojeg terapeuta izabrati. Ljudi najčešće ne znaju ni za jednoga, ni kako ga pronaći , pa čak i ako znaju za nekoga - ne znaju koliko je pouzdan i djelotvoran, koliko im može pomoći.

U takvim okolnostima ključni element za izbor i odluku može biti preporuka nekoga tko je već iskusio uspješan tretman. Ipak, kako je temeljna pretpostavka uspiješnog tretmana međusobno povjerenje, najznačajniji element procjene je osobno iskustvo kontakta s terapeutom. Prvi susret nije obavezni početak dugotrajnog neraskidivog odnosa, nego tek upoznavanje, pri čemu obje strane imaju pravo da to ujedno bude i posljednji, ali se otvara mogućnost nastavka zajedničkog puta prema željenom cilju.

Korisno se prethodno informirati o različitim psihoterapijskim pravcima. Više možete saznati na službenim stranicama Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske u njihovoj brošuri.

Psihoterapija se može opisati i kao zajedničko putovanje klijenta i terapeuta, pri čemu je klijent osoba koja jedina zna što joj zaista treba, što je za nju najbolje i kuda želi ići, a suputnika na tom putu u često daleke i manje poznate zemlje nalazi u nešto iskusnijem putniku – terapeutu.

(Martin Buber)